top of page

Lokaal

Het lokaal van schaakclub V.P.T.D. is gelegen op de Markt nr 9, te Geraardsbergen, naast het stadhuis en toeristische dienst. In "The Preacher" komen elke zaterdag vanaf 14 uur de leden samen op de eerste verdieping voor het spelen van het clubkampioenschap of gewoon voor hun wekelijks partijtje.

Terug in de tijd

Gesticht en aangesloten bij de Koninklijke Belgische Schaakbond in 1947 en in het niets verdwenen omstreeks 1953. Heropgericht op 19 augustus 1965 onder stamnummer 418 bij de Koninklijke Belgische Schaakbond.

Ondanks het beperkt aantal leden wordt er bij VPTD veel geschaakt en vooral georganiseerd. Het alombekende internationaal open toernooi van Geraardsbergen is al aan zijn 36° editie toe. In oktober 1987 namen Wim De Bolster en Dirk Flamée deel aan een internationaal schaaktoernooi in Pecs (Hongarije). Daar ontmoetten zij de Esten Harry Pohla en Yuri Vetemaa die toen dankzij het schaken voor de eerste maal buiten hun landgrenzen geraakten. Het jaar daarop waren zij de eerste buitenlandse deelnemers aan ons 4° open schaaktoernooi van Geraardsbergen, dat van toen af de internationale toer opging. Sindsdien mochten wij schakers verwelkomen uit Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Engeland, Duitsland, Spanje, Hongarije, Polen, Bulgarije, Georgië, Uzbekistan, Rusland, Nigeria, Jugoslavië, Tsjechië en Iran.

Jeugdwerking

Hoog in het vaandel staat de jeugdwerking. Onder impuls van de families Matthijs en De Moyer is in 1997 de jeugdwerking begonnen. Wekelijks worden onder deskundige leiding lessen gegeven op woensdagnamiddag, van 15 tot 17 uur. Er wordt ook deelgenomen aan de jeugdtoernooien in Vlaanderen en dit leverde in het verleden reeds meerdere Belgische en Vlaamse jeugdkampioenen op, onder meer Hendrik Ponnet, Pieter Saligo, Tanguy Ringoir, Louise Vanderstappen en meer recent Adriaan en Jacob Dreelinck. Zelf richtte VPTD  vijfmaal jeugdtoernooien in. In 2003 namen zelfs 250 deelnemers in de diverse  leeftijdscategorieën deel. 

Aansluiten

Geïnteresseerden kunnen steeds terecht voor informatie in het lokaal zelf, tel 0477 263666 (Griet De Moyer) of bij secretaris Dirk Flamée (055/422138). Een e-mail naar  vptdchess@skynet.be wordt altijd beantwoord.

bottom of page